­
شرکت صنایع سنگین زرین کوپال
  • تحویل فوری

 

مینی بیل چرخ زنجیری ساخت شرکت صنایع سنگین زرین کوپال پویا با موتور Yanmar ژاپن و تجهیزات هیدرولیک و زیربندی پرقدرت و پیشرفته دارای انعطاف پذیری بالا جهت انجام پروژه هایی که درغالب عملیات خاکی که مکان آن تنگ و باریک است و کارکردن سایر ماشین آلات درآن محل دشوار می باشد ، کاربرددارد . برای افزایش کارایی این دستگاه ، تجهیزات جانبی از جمله پیکور(چکش هیدرولیک )، فک تخریب ، چنگک ، چاله زن حفاری و غیره ... مناسب می باشد که جهت انجام انواع خاکبرداری ، لایروبی رودخانه ، حفر کانال ، تخریب و گودبرداری می توان ازاین دستگاه استفاده نمود . از ویژگی های این دستگاه ، سیستم هیدرولیک پیشرفته ، به روزبودن کابین و همچنین به دلیل چرخ زنجیری بودن آن مناسب زمین های شیبدار ، سست و خاکی می باشد .

 

 

 

مینی لودر بابکت (bobcat) و یا اسکید لودر (skid steer loader) یکی از کاربردی‌ترین ماشین‌آلات در زمینه خدمات شهری ، ساختمانی ، عمرانی، راه سازی، پل سازی، خاک برداری ،گود برداری است. مینی لودر های تولیدی شرکت زرین کوپال پویا با قدرت زیاد ولی در ابعاد کوچک قدرت مانور حرکتی بسیار بالایی را دارا می باشند . باتوجه به طراحی ویژه به کار رفته در این مینی لودرها ، ضمن راهبری و کنترل ساده ، این ماشین ها قادر خواهند بود حتی به صورت درجا نیز دور خود بچرخند ، این امر موجب خواهد شد تا این مینی لودرها بتوانند در شرایط گوناگون حتی فضاهای کم ، معابر باریک با سقف کوتاه ، تونل ها ، معادن ، زمینهای نرم و باتلاقی و حتی بر روی عرشه کشتی ها کاربرد داشته باشند . از دیگر ویژگی های این مینی لودرها امکان نصب تجهیزات جانبی بر اساس نیاز موجود و تبدیل آنها به ماشین هایی چند کاره میباشد .

 

 

 

لیفتراک های ساخت شرکت زرین کوپال پویا با به کارگیری دو نوع منبع انرژی متفاوت ( موتور دیزل گازوئیلی و باطری قابل شارژ برقی ) جهت استفاده در فضاهای کاری متفاوت و در ظرفیت های مختلف تولید و عرضه می شوند . ویژگی محصولات شرکت زرین کوپال پویا طراحی و ساخت مستقل با بهره گیری از دانش فنی روز دنیا و توان تولید داخلی می باشد . این ویژگی سبب می شود تا وابستگی محصول به خارج از کشور کاهش یافته و نیازهای خدمات پس از فروش مشتریان با سرعت بیشتر و هزینه کمتر مرتفع گردد . شرکت زرین کوپال پویا تلاش می کند تا علاوه بر خدمات پس از فروش مناسب ، با کاهش قیمت محصول در کنار کیفیت مطلوب و همچنین با ارائه تضمین های حقوقی قابل قبول ، همواره رضایت مشتریان را جلب نماید. ایجاد اشتغال و شکوفایی ملی از اهداف همیشگی شرکت زرین کوپال پویا می باشد .

 

 

.

 

یکی از نکات مثبت و قابل توجه مینی لودرهای شرکت زرین کوپال پویا ، قابلیت آنها در بکارگیری انواع ملحقات یا اصطلاحاً Attachment هاست. شرکت زرین کوپال تنها تولیدکننده مینی لودر در ایران از جمله شرکت هایی است که اقدام به تولید و یا عرضه این ملحقات به همراه دستگاه خود می نماید که هر یک کارآیی متفاوتی داشته و مناسب انجام پروژه های خاص می باشند، ازجمله کاربردهای این تجهیزات جانبی می توان به چاله کنی ، حفاری ، تسطیح ، تخریب و خدمات شهری اشاره نمود .که برخی از آنها عبارتند از :

  1. کوبیدن و سفت نمودن زیر سازی جاده ها و کف کانال ها با استفاده از غلطک ویبره
  2. تسطیح و پاکسازی زمین از بقایای عملیات ساختمانی، پخش کردن خاک بر روی خاکریزها، برداشتن لایه سطحی خاک با استفاده از تیغه بولدوزر .
  3. ...
  4. پاکسازی جاده ها و محوطه ها و پیاده رو های پوشیده شده از برف با استفاده از تیغه برف روب.
  5. ساخت بتن طی چرخش دورانی توسط جلوبند بتونیر ، برای محل هایی که فضا محدود باشد.
  6. تیغه آسفالت بر این دستگاه قادر به خرد کردن اسفالت و بتن توسط تیغه الماسه آن میباشد.
  7. عملیات تخریب در تونل ها ، کانال ها و اصولاً حفاری توسط درام کاتر انجام میشود.
  8. ساخت تونل ها ،معادن ،تخریب بناهای قدیمی با استفاده از چکش هیدرولیکی یا پیکور.
  9. برای جارو کردن و تمیز کردن جاده ها ، پیاده رو ها ،پارکینگ و .... میتوان از جاروب استفاده نمود.
  10. با استفاده از چاله کن میتوان چاله های عمودی در سطح زمین ایجاد نمود .
  11. ایجاد شیار در زمین های سخت و یخ زده توسط .Ripper
  12. حفاری زمین ،کانال کشی ،جاگذاری سیستم آبرسانی و.... با استفاده از بیل بکهو.
  13. تسطیح و جابجایی سنگهای بزرگ یا اجسام، بارگیری و تراز کردن زمین با استفاده از باکت همه کارهCombination Bucket .
  14. حمل نقل مواد، لوله و قطعات مدور،تنه های درخت ،جابجایی سنگ با استفاده از چنگک.
  15. کابل کشی ، حفر جوی برای آبرسانی و نصب لوله و ... با استفاده از ترنچر یا کانال کن .
  16. دو شاخ لیفتراک برای جابجایی ایمن مواد در ارتفاع

 

 

 
 
 
درباره زرین کوپال:
شرکت زرین کوپال پویا بزرگترین تولیدکننده انواع مینی لودر در ایران با بیشترین درصدIPI ساخت در داخل کشور و عضو انجمن تولید کنندگان ماشین آلات راه سازی با بهره گیری از دانش مدرن ، 4 مدل از مینی لودر ( بابکت ) های خود را با نصب موتورهای دیزل ژاپنKubota و بیل چرخ زنجیری 6 تن با موتور و تجهیزات هیدرولیک از برندهای معتبر جهانی نظیر رکسروت ، دانفوس با قابلیت نصب انواع لوازم جانبی نظیر باکت خاک برداری ،پیکور ، برف روب ، تسطیح کننده ،،بکهو ، میکسر ،جاروب برسی ، جاروب، چنگک صنعتی ، چاله کن ،تیغه بولدوزر ، لیفتراک ، پاسخگوی کلیه نیاز های تمامی زمینه های ساخت و ساز ، جاده سازی ، راهسازی ، کشاورزی ،معدن و غیره را فراهم مینماید. خدمات بعد از فروش کارآمد و گسترده ، کیفیت برتر ،قیمت مناسب از اهداف با اهمیت شرکت زرین کوپال می باشد.شرایط فروش انواع مینی لودر ( بابکت ) بیل چرخ زنجیری و لیفتراک از 3 تا 5 تن این شرکت با تسهیلات ویژه، فرصت مناسبی را برای خرید مناسب تر مشتریان فراهم می نماید.با ما مشورت کنید به سود شماست.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارشی به بررسی لایحه بوجه سال 97 به عملکرد بودجه عمومی دولت در سال‌های 94 و 95 پرداخت.

در چکیده این

گزارش آمده است: در سال‌‌های اخیر، لوایح بودجه سنواتی کل کشور طی جدول 7 ماده واحده، عملکرد اعتبارات هزینه‌ای را برای سال گذشته ارائه کرده است. در حالی که لایحه بودجه سال 1397 کل کشور در راستای ارتقای شفافیت و بسترسازی برای بودجه‌ریزی مبتنی بر عملکرد، علاوه بر ارائه عملکرد اعتبارات هزینه‌ای دستگاه‌های اجرایی ملی، اطلاعات عملکردهای زیر را نیز ارائه کرده است: عملکرد اعتبارات هزینه‌ای و تملک دارایی‌های سرمایه‌ای دستگاه‌های بر حسب امور، فصول (موضوع جدول 6 ماده واحده) عملکرد اعتبارات تملک دارایی‌های سرمایه‌ای دستگاه‌های اجرایی ملی عملکرد ردیف‌های متفرقه انتقال یافته از جدول 9 قانون بودجه سال‌های 1395 و 1396 به جدول 7 لایحه سال 1397 عملکرد اعتبارات استان‌ها.

بنابر این از آنجا که لایحه بودجه سال 1397 کل کشور به انتشار رسمی برخی اطلاعات عملکرد بودجه عمومی دولت در سال 1395 از سوی دولت نیز پرداخته است،‌این گزارش درصدد محاسبه عملکرد (درصد تخصیص) بودجه عمومی (با تمرکز بر عملکرد دستگاه‌های اجرایی ملی) است. لازم به تأکید است اطلاعات عملکرد ارائه شده به منزله اعتبارات پرداخت شده به دستگاه‌های اجرایی ملی و استانی توسط خزانه‌داری کل کشور می‌‌باشد لذا منظور از تخصیص اعتبارات در این گزارش، پرداخت اعتبارات هزینه‌ای یا تملک دارایی‌های سرمایه‌ای پس از مصوبه کمیسیون تخصیص و پرداخت خزانه‌داری کل می‌باشد. اگر جه بر اساس مبانی قانونی و کارکردهای دستگاه‌های نظارتی مبنای تحلیل عملکرد اعتبارات باید گزارش تفریغ بودجه سال 1395 دیوان محاسبات باشد، اما از آنجا که اطلاعات تفصیلی گزارش تفریغ بودجه در دسترس نیست، اطلاعات ارائه شده در لایحه بودجه سال 1397 برای تحلیل عملکرد و محاسبه درصد تخصیص اعتبارات، مورد استفاده قرار گرفته است.

نکات اساسی و اهم یافته‌های گزارش به قرار زیر است:

1- دولت در لوایح بودجه سنواتی طی جدول 9 ماده واحده، برآورد اعتبارات ردیف‌های متفرقه را برای سال آتی ارائه می‌کرد، اما در لایحه بودجه کل کشور در سال 1397، ضمن کاهش ردیف‌های جدول 9، برخی از ردیف‌ها را از سرفصل متفرقه خارج و تحت عنوان اعتبارات هزینه‌ای یا تملک دارایی سرمایه‌ای، به اعتبارات دستگاه اجرایی ملی و استانی مندرج در جداول 2 ـ 7 و 2 ـ 10 ماده واحده اضافه کرده است. لذا عملکرد اعتبارات تخصیص یافته از محل ردیف‌های متفرقه قانون بودجه سال 1395، در سرجمع عملکرد ارائه شده در جداول 7 و 10 ماده واحده لحاظ شده است.

2- در لوایح سال گذشته، ستون اعتبار اختصاصی هر دستگاه (که برابر با رقم درآمد اختصاصی دستگاه در جدول 5 ماده واحده است) به صورت یک ستون مجزا برای هر ردیف‌ در جدول 7 ماده واحده ارائه می‌شد، اما در لایحه بودجه سال 1397، اعتبار اختصاصی دستگاه‌های اجرایی ضمن تفکیک به اعتبار اختصاصی هزینه‌ای و اعتبار اختصاصی تملک دارایی‌های سرمایه‌ای، ذیل ستون‌های کلی هزینه‌ای و تملک دارایی سرمایه‌ای ارائه شده است. بدیهی است که تفکیک درآمد اختصاصی به شیوه مذکور، در راستای ارتقای شفافیت است اما این تغییر رویه باید منضم به ارائه اطلاعات بیشتر در خصوص عملکرد منابع اختصاص سال‌های گذشته باشد. علاوه بر این لایحه بودجه سال 1399 کل کشور در قسمت عملکرد سال 1397 باید حاوی اطلاعات دقیق عملکرد منابع و مصارف اختصاصی نیز باشد چرا که تخصیص اعتبارات هزینه‌ای و تملک دارایی‌های سرمایه‌ای با تخصیص درآمدهای اختصاصی ماهیت متفاوتی دارد. شایان ذکر است که تخصیص اعتبارات از محل درآمدهای اختصاصی در عملکرد اعتبارات هزینه‌ای و تملک دارایی‌های سرمایه‌ای لحاظ نشده است. چون به عنوان مثال، وزارت امور اقتصادی و دارایی با کد دستگاه 110000، دارای 7368 میلیارد ریال اعتبار از محل درآمد اختصاصی بوده است. اما عملکرد اعتبارات هزینه‌ای و تملک دارایی‌های سرمایه‌ای این دستگاه اجرایی، به ترتیب به میزان 1083 و 152 میلیارد ریال بوده است.

3- بر اساس ماده واحده پیشنهادی و تبصره‌های آن، تغییر ویژه‌ای که در اعتبارات دستگاه‌های اجرایی رخ داده،‌انتقال اعتبارات استانی سه دستگاه از سرجمع اعتبارات ملی (ردیف دستگاه مربوطه در جدول 7 ماده واحده) به سرجمع اعتبارات استانی (جدول 10 ماده واحده) است. این دستگاه‌ها عبارتند از: وزارت آموزش و پرورش، بنیاد شهید و امور ایثارگران و سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان‌ها.

4- در سال 1394:

الف - منابع بودجه عمومی دولت به میزان 2033 هزار میلیارد ریال محقق شده است که میزان تحقق آن در مقایسه با میزان 2200 هزار میلیارد ریال منابع بودجه عمومی دولت مصوب قانون بودجه سال 1394 کل کشور، معادل 92.42 درصد است.

ب - اعتبارات هزینه‌ای 1702 هزار میلیارد ریال مصوب قانون بودجه سال 1394، به میزان 1709 هزار میلیارد ریال (معادل 100.41 درصد) تخصیص داده شده است.

ج- اعتبارات تملک دارایی‌های سرمایه‌ای 533 هزار میلیارد ریال مصوب قانون بودجه 1394، به میزان 265 هزار میلیارد ریال (معادل 49.75 درصد) تخصیص داده شده است.

د- اعتبارات تملک دارایی‌های مالی 30 میلیارد ریال مصوب قانون بودجه سال 1394، به میزان 28 میلیارد ریال (معادل 91.15 درصد) داده شده است.

5- در سال 1395:

الف ـ منابع بودجه عمومی دولت به میزان 2866 هزار میلیارد ریال محقق شده است که تحقق آن (در مقایسه با میزان 2943 هزار میلیارد ریال مصوب قانون بودجه سال 1395 کل کشور)، به مقدار 97.4 درصد می‌شود.

ب ـ عملکرد اعتبارات هزینه‌ای در سال 1395 به میزان 2072 هزار میلیارد ریال بوده است که در مقایسه با رقم مصوب 2206 هزار میلیارد، مقدار 93.9 درصد تخصیص داده شده است.

ج ـ عملکرد اعتبارات تملک دارایی‌های سرمایه‌ای در سال1395 به میزان 347 هزار میلیارد ریال بوده است که در مقایسه با رقم مصوب 606 هزار میلیارد ریال قانون بودجه سال 1395، به مقدار 57.3 درصد تخصیص داده شده است.

دـ عملکرد اعتبارات تملک دارایی‌های سرمایه‌ای در سال 1395 به میزان 346 هزار میلیارد ریال بوده است که در مقایسه با رقم مصوب 372 هزار میلیارد بوده است که در مقایسه با رقم مصوب 372 هزار میلیارد ریال معادل 93 درصد تخصیص داده شده است.

بررسی درصد تخصیص اعتبار دستگاه‌های مختلف نشان می‌دهد:

در سال 1395، اکثریت قریب به اتفاق دستگاه‌های اجرایی که دارای درصد تخصیص اعتبارات هزینه‌ای بالای یکصد درصد هستند، دانشگاه‌های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی ـ درمانی بودند.

تعداد 28 دستگاه اجرایی به رغم برخورداری از اعتبارات مصوب تملک دارایی‌های سرمایه‌ای در سال 1395، هیچ اعتبار تملک دارایی‌های سرمایه‌ای به آنها اختصاص داده نشده است، به عبارت دیگر، درصد تخصیص تملک دارایی‌های سرمایه‌ای 28 دستگاه اجرایی صفر درصد بوده است.

در سال 1395 اعتبارات هزینه‌ای کلیه دانشگاه‌های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی سراسر کشور در بازه 107 تا 109 درصد تخصیص داده شده است با این وصف که اعتبارات هزینه‌ای تعداد 52 دانشگاه از 65 دانشگاه علوم پزشکی کشور، دقیقا 108.4 درصد تخصیص داده شده است.

اعتبارات هزینه‌ای تعداد 51 مرکز آموزشی و دانشگاه در سال 1395، معادل 95 درصد تخصیص داده شده است.

اعتبارات تملک دارایی‌های سرمایه‌ای تعداد 86 دستگاه اجرایی در سال 1395 زیر 30 درصد تخصیص داده شده است.

نکات فوق نشان می‌‌دهد تخصیص اعتبار به دستگاه‌های اجرایی (جه در اعتبارات هزینه‌ای و چه در اعتبارات تملک دارایی‌های سرمایه‌ای) بیش از آنکه برمبنای مصوبات مجلس انجام شود، برمبنای اولویت‌های موردنظر دولت انجام می‌شود.

جدول. وضعیت کلی عملکرد (تخصیص) دستگاه‌های اجرایی ملی
عملکرد اعتبارات هزینه‌ای دستگاه‌های اجرایی ملی در سال 1394
درصد تخصیص مجموع اعتبارات هزینه‌ای 1394: 100/41 درصدتعداد دستگاه‌های دارای تخصیص بیش از 100/41 درصد75
تعداد دستگاه‌های دارای تخصیص بین 70 تا 100/41 درصد249
تعداد دستگاه‌های دارای تخصیص کمتر از 70 درصد13
تعداد دستگاه‌های فاقد اعتبار مصوب12
عملکرد اعتبارات هزینه‌ای دستگاه‌های اجرایی ملی در سال 1395
درصد تخصیص مجموع اعتبارات هزینه‌ای 1395؛ 93/9 درصدتعداد دستگاه‌های دارای تخصیص بیش از 93/9 درصد219
تعداد دستگاه‌های دارای تخصیص بین 70 تا 93/9 درصد 91
تعداد دستگاه‌های دارای تخصیص کمتر از 70 درصد32
تعداد دستگاه‌هایی فاقد اعتبار مصوب7
عملکرد اعتبارات تملک دارایی‌های سرمایه‌ای دستگاه‌های اجرایی ملی در سال 1395
درصد تخصیص مجموع اعتبارات تملک دارایی‌های سرمایه‌ای 1395: 57/3 درصدتعداد دستگاه‌های دارای تخصیص بیش از 57/3 درصد147
تعداد دستگاه‌های دارای تخصیص کمتر از 57/3 درصد143
تعداد دستگاه‌های دارای تخصیص صفر درصد29
تعداد دستگاه‌های فاقد اعتبار مصوب30

گفتنی است که درصد تخصیص مجموع اعتبارات در جدول فوق (ستون سمت راست)، برگرفته از گزارش تفریغ بودجه سال‌های 1394 و 1395 کل کشور است.

جدول 2-7 ماده واحده لایحه بودجه سال 1397 کل کشور دارای 222 ردیف متفرقه و انتقال یافته به جدول 7 ماده واحده لایحه بودجه سال 1397 (در قالب اعتبارات دستگاه‌های اجرایی ملی) و 3 ردیف متفرقه انتقال یافته به جدول 10 ماده واحده لایحه بودجه سال 1397 (در قالب اعتبارات استان‌ها) است.

7. در مجموع، از میزان 112503 میلیارد ریال اعتبارات هزینه‌ای انتقال یافته از ردیف‌های متفرقه قانون بودجه سال 1395 به ردیف‌های دستگاه‌های اجرایی ملی لایحه بودجه سال 1397، مقدار 79012 میلیارد ریال (معادل 70درصد) تخصیص داده شده است. عملکرد اعتبارات تملک دارایی سرمایه‌ای، مقدار 50807 میلیارد ریال بوده است که در مقایسه با میزان 115682 میلیارد ریال اعتبار مصوب قانون بودجه سال 1395، میزان 43 درصد تخصیص داده شده است.

8. در مورد سه ردیف اعتبار استانی منتقل شده به جدول 10 ماده واحده لایحه بودجه سال 1397، عملکرد اعتبارات هزینه‌ای به میزان 1396 میلیارد ریال در مقایسه با رقم مصوب 1358 میلیارد ریال در قانون بودجه سال 1395 بوده است که معادل 102 درصد تخصیص را نشان می‌دهد. از طرف دیگر، عملکرد اعتبارات تملک دارایی‌های سرمایه‌ای، به میزان 2320 میلیارد ریال در مقایسه با رقم مصوب 8252 میلیارد ریال قانون بودجه سال 1395، معادل 28 درصد تخصیص بوده است.

9. با مقایسه سرجمع اعتبارات متفرقه انتقال یافته به ردیف‌های دستگاه‌های اجرایی ملی جدول 7 ماده واحده و سرجمع اعتبارات جدول 2-7 ماده واحده برای سال 1397، در می‌یابیم که سرجمع اعتبارات تملک دارایی‌های سرمایه‌ای لایحه 1397 در جدول 2-7 (121885279 میلیون ریال) با سرجمع ستون متفرقه ذیل اعتبارات تملک دارایی‌های سرمایه‌ای دستگاه‌های اجرایی ملی در جدول 7 ماده واحده (121843919 میلیون ریال) تفاوت دارد (رقم تملک دارایی‌های اجرایی ملی در جدول 7 ماده واحده به میزان 41360 میلیون ریال بیشتر است) که این مقدار، دقیقاً به میزان اعتبار تعیین شده برای «شرکت سهامی بهینه‌سازی مصرف سوخت» (کد دستگاه 293970 و کد برنامه عمرانی 1301014000) کد است.

علاوه بر این، شرکت مذکور، در جدول 7 ماده واحده نه در قالب ردیف اصلی و نه در قالب ردیف فرعی حضور ندارد، لذا اعتبار متفرقه آن نمی‌تواند به جدول 7 ماده واحده منتقل شود.

10. براساس ماده (7) و اجزای «1» و «2» بند «ط» ماده (28) قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت (2)، جابه‌جایی اعتبارات تملک دارایی سرمایه‌ای در مواردی پیش‌بینی شده است. اما این جابه‌جایی باید در سقف اعتبار مصوب طرح‌ها باشد از آنجا که دیوان محاسبات کشور (مرجع اصلی گزارش عدول از ارقام مصوب قانون بودجه) در خلاصه گزارش‌های تفریغ بودجه سال‌های 1394 و 1395، عدول از ارقام مصوب بودجه را گزارش نکرده است، به نظر می‌رسد جابه‌جایی اعتبارات در سقف اعتبارات امور و فصول بودجه و با اختیارات قانونی صورت گرفته است که موضوع این گزارش نیست.

11. در مورد ردیف‌های متفرقه منتقل نشده (موضوع جدول 9 ماده واحده)، درصد تخصیص اعتبارات هزینه‌ای ردیف‌های متفرقه قانون بودجه سال 1395، معادل 90.27 درصد بوده است. همچنین، اعتبارات تملک دارایی‌های سرمایه‌ای ردیف‌های متفرقه به میزان 15.74 درصد تخصیص داده شده است.

12. در مورد عملکرد اعتبارات استانی در سال 1395، در مقایسه با 443 هزار میلیارد ریال اعتبارات هزینه‌ای، مقدار 485 هزار میلیارد ریال تخصیص داده شده است که میزان 109.43 درصد می‌شود. در خصوص اعتبارات تملک دارایی‌های سرمایه‌ای نیز، از میزان 110 هزار میلیارد ریال، مقدار 38 هزار میلیارد ریال (33.44 درصد) تخصیص داده شده است.

13. فارغ از ایرادات و نقدهایی که به وضعیت فعلی بودجه‌ریزی دستگاه‌های اجرایی وارد است، نفسِ ارائه اطلاعات دقیق‌تر و با جزئیات بیشتر اعتبارات دستگاه‌های اجرایی، اقدامی در خور ستایش است. اما به دلیل برخی معضلات ساختاری نظام بودجه‌ریزی، باید با تقویت مکانیسم‌های نظارت پس از تصویب قانون بودجه سال 1397، ارائه جدول مذکور منجر به ارتقای عملکرد دستگاه‌های اجرایی و کاهش انحراف نظام تصمیم‌گیری و تخصیص منابع است، اما نظام‌مند شدن رویه‌های تخصیص و ارزیابی گزارش‌های عملکرد مستلزم ترتیبات نهادی سازگار با نظام تدابیر امور کشور است.

بررسی درصد تخصیص اعتبار دستگاه‌های مختلف نشان می‌دهد:

*در سال 1395، اکثریت قریب به اتفاق دستگاه‌های اجرایی که دارای درصد تخصیص اعتبارات هزینه‌ای بالا یکصد درصد هستند، دانشگاه‌‌های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی – درمانی بودند.
* تعداد 28 دستگاه اجرایی، به‌رغم برخورداری از اعتبار مصوب تملک دارایی‌های سرمایه‌ای در سال 1395، هیچ اعتبار دارایی‌های سرمایه‌ای به آنها اختصاص داده نشده است. به عبارت دیگر، درصد تخصیص تملک دارایی‌های سرمایه‌‌ای 28 دستگاه اجرایی، صفر درصد بوده است.

*در سال 1395، اعتبارات هزینه‌ای کلیه دانشگاه‌های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی – درمانی سراسر کشور در بازه 107 و 109 درصد تخصیص داده شده است. با این وصف که، اعتبارات هزینه‌ای تعداد 52 دانشگاه از 65 دانشگاه علوم پزشکی کشور، دقیقاً 108.4 درصد تخصیص داده شده است.

*اعتبارات هزینه‌ای تعداد 51 مرکز آموزشی و دانشگاه در سال 1395، معادل 95 درصد تخصیص داده شده است.

*اعتبارات تملک دارایی‌های سرمایه‌ای تعداد 86 دستگاه اجرایی در سال 1395، زیر 30 درصد تخصیص داده شده است.

نکات فوق نشان می‌دهد تخصیص اعتبار به دستگاه‌های اجرایی (چه در اعتبارات هزینه‌ای و چه در اعتبارات تملک دارایی‌های سرمایه‌ای) بیش از آنکه برمبنای مصوبات مجلس انجام شو، برمبنای اولویت‌های مورد نظر دولت انجام می‌شود.

انتهای پیام/ب

در راستای سیاست جلب رضایت مشتری ،شرکت زرین کوپال پویا واحدی را تحت عنوان واحد خدمات پس از فروش      ایجاد نموده است . کارشناسان این مرکز به محض دریافت درخواستی از مشتری ،با اقدامی مناسب و شایسته خدمات و نیاز های ایشان را ارائه می نمایند.شرکت زرین کوپال علاوه بر ارائه خدمات پشتیبانی موثر و رعایت حقوق مشتری در دوران گارانتی ،به منظور آشنایی بیشتر مشتریان به مسائل و موارد فنی و آموزشی می توانند از خدمات مشاوره ای مجانی قبل از خرید و یا بعد از خریدن را نیز بهره مند شوند. تامین قطعات یدکی اصل با کمترین هزینه ممکن نیزبرای ماشین آلات فروخته شده در این واحد تدارک دیده شده است.

 

معرفی مینی لودر یا بابکت

مقدمه

به عنوان اولین مطلب به دستگاهی اشاره می کنم که قیمت تمام شده آن در مقایسه با دیگر ماشین آلات سنگین بسیار پایین تر بوده و همچنین با توجه به ملحقاتی که به آن وصل می شود در بسیاری از موارد پیمانکاران را از استفاده از نیروی انسانی بی نیاز می کند. مینی لودر نامهای دیگری هم دارد و از آن به عنوان اسکید استیر لودر و یا بابکت هم یاد می شود. البته باید متذکر شوم بابکت به عنوان قدیمی ترین تولید کننده ای است که در زمینه ارائه مینی لودر در ایران مشغول می باشد و از اینروست که این دستگاه به بابکت هم معروف شده است. این دستگاه صرفاً یک لودر جهت خاک برداری و یا بارگیری کامیون نمی باشد، بلکه با توجه به نوع پروژه می توان از تجهیزات جانبی که به منظور نصب بر روی مینی لودر در نظر گرفته شده است استفاده نمود.
تصور میکنم که همگی موافق ارائه خدمات شهری مکانیزه در کلان شهرهایی مثل تهران اصفهان و یا شیراز و دیگر شهرهای کشور باشند. چرا که هم به تغییر مثبت چهره شهرها کمک زیادی می کند و هم اینکه انجام دادن مکانیزه آنها به نیروی انسانی کمتری نیاز داشته و سریعتر انجام می شود. خدمات شهری رنج وسیعی از عملیاتها را در بر میگیرد. از جمع آوری و انتقال زباله ها به کارخانه های بازیافت گرفته تا انجام هرگونه عملیات عمرانی و یا تاسیساتی درون شهری که تقریباً تمامی آنها بر عهده شهرداریها است و یا اینکه از طریق شهرداری ها به پیمانکاران مربوطه ارجا داده می شود. از آنجا که انجام فعالیت در داخل شهر محدودیتهایی را برای شهرداری ها و یا پیمانکاران ایجاد می کند بنابراین برای انجام صحیح آن به ماشین آلات متناسب با پروژه نیاز خواهد بود. برای انجام عملیات حفاری درون شهری از بیل مکانیکی چرخ زنجیری نمی توان استفاده کرد، برای حفر ترانشه ای به عرض ۶٠ سانتیمتر نمی توان از بیل مکانیکی ٢٠ تنی استفاده کرد، در کوچه هایی با عرض کمتر از ٢ متر چگونه می توان از لودرهای معمولی برای خاکبرداری و انجام سایر فعالیتهای عمرانی استفاده کرد؟ از طرف دیگر تعداد ماشین آلات فعال در پروژه های دورن شهری برای اینکه فعالیتهای روزانه مردم را مختل نکند می بایست کمترین تعداد ممکن بوده و همچنین حجم آنها نیز تا حد ممکن کم باشد.
توضیحات بالا مهمترین دلیلی برای ساخت و ارائه ماشین آلات چند منظوره توسط تولیدکنندگان ماشین آلات می باشد. چرا که هم از تعداد ماشین آلات و هم نیروی انسانی مورد نیاز می کاهد. از جمله این ماشین آلات دو نوع لودر است ، یکی مینی لودر نام دارد و دیگری بکهو لودر. علیرغم اینکه مینی لودر سالهاست که در دنیا مورد استفاده قرار می گیرد ولیکن هیچگاه در ایران بطور گسترده مورد استفاده قرار نگرفته بود تا زمانیکه تعداد محدودی توسط پیمانکاران به کشور وارد شد و در چند پروژه به کمک شهرداری تهران آمد. بعد از آن بود که تعدادی از تولید کنندگان مانند Bobcat, JCB, Daewoo, Hyundai و ... شروع به معرفی گسترده این محصول کردند.
لازم به ذکر است که شرکت صنایع سنگین زرین کوپال پویا از سال 1388 به عنوان بزرگترین تولید کننده انواع مینی لودربا بیشترین درصد ساخت در ایران، کوشش می کند با بهره گیری از دانش فنی داخلی و بهره جستن از تجربه بزرگترین تولید کنندگان مینی لودر دنیا ، ضمن گسترش روز افزون توانمندی تولید داخلی ، وابستگی تولید این محصول به خارج از کشور را کاهش دهد.

 

 

تمامي حقوق براي شرکت صنایع سنگین زرین کوپال محفوظ است © 1396 Copyright © 2018 Zarrinkupal All Rights Reserved